Eğitimin Önemi
- Hatice Keskin
- 15 May 2024
- 1 dakikada okunur
İnsan eğitilen bir varlıktır. Eğitim, çocuklukta başlayıp, ölene kadar devam eder.
Eğitimsiz insanların, zamanla cahilliğe ve geri kalmaya başlaması kaçınılmazdır. Eğitim, her yaşta olabilir, fakat çocukluk ve gençlikte daha belirgindir.
Kur'an'da "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" diye buyuruluyor. Bilmeyenin, bilmeyene üstünlüğü yoktur. Okumak, araştırmak, bilgi sahibi olmak her insana düşen bir vazifedir.Eğitim, sadece okullarda olmayan ve hayatın bütün alanlarına yayılan bir olgudur.
Yine Yüce Allah şöyle buyuruyor: "Beşikten mezara kadar ilim öğrenin." Öğrenmenin yaşı yoktur, her yaşta öğrenilecek ve bilgi sahibi olunacak pek çok şey vardır. Hz Ali'nin „Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.“ sözünde tam da öğrenim ve ilmin ne kadar mühim olduğuna vurgu vardır.
İnsan eğitilmediğinde, canavarlaştığı bir gerçektir. Günümüzde örneklerini gördüğümüz birçok insan ve ülke, eğitimden, bilgiden, ve ilimden yoksun olduğu için, savaş, kıtlık, sefalet ve cahilliğin pençesine düşmüş durumdadır. Böyle olunca da, kötülüğün ve anarşinin yükselmesi kaçınılmaz oluyor.
İnsan kendini eğiterek hem insanlığa, hem de topluma yararlı bir fert olduğunda iyilik ve güzellik yayılmış oluyor. İlmin de faydalısını ele almak gerekiyor. Faydasız ilimden de sakınılması gerekir. İnsanlık ve toplum adına gelişmek ve ilerlemek istiyorsak, ilmin, bilimin peşinden gitmek ve kendimizi eğiterek yararlı, faydalı ve iyi insanlar olma yolundan gitmemiz gerekir.
Son Yazılar
Hepsini GörHayat bize verilmiş bir hediye, hem de emanettir. Bazen çok hızlı yaşadığımızın farkında olmuyoruz. Aceleyle giden geç varır, yavaş giden...
Zamanın değerini bilmek çok önemlidir. Zaman alacalı bir kavramdır, kişiye göre değişir. Günün saati 24'tür, ancak bazısına zaman...
Comments